Hopp til hovedinnhold

18. oktober 2024

| Oppdatert 18. oktober 2024

Skriftlig duell - formuesskatt

Bør vi avskaffe formuesskatten? Les den skriftlige duellen mellom leder i Oslo Unge Venstre, Håkon Ryvarden Hübert og sentralstyremedlem Tejn Rolland.

Tejn Rolland (for formuesskatt)

Den viktigste grunnen til å beholde formuesskatten på arbeidende kapital er for å bekjempe den hurtig voksende ulikheten.

Vi liker å tro at Norge er et land med små forskjeller. Det er et bilde som ikke er helt riktig. Faktisk så er formuesulikheten i Norge omtrent like stor som i Storbritannia og Frankrike. Utviklingen går bare en vei, nemlig mot stadig større forskjeller.

Det er ikke rart det er slik. Fordi i det norske skattesystemet betaler man nemlig en mindre andel skatt, desto rikere man er. En gjennomsnittlig nordmann betaler nemlig 22% skatt. Den rikeste prosenten betaler omtrent 15%.

Å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital vil skape enda større forskjeller. I dag betales 70% av formuesskatten av den rikeste prosenten nordmenn. Dersom vi fjerner formuesskatten, vil altså 70% av pengen gå til de aller rikeste i vårt samfunn. Det er i strid med alle prinsipper vi har for skattepolitikken.

Håkon Ryvarden Hübert (mot formuesskatt)

Skatt på arbeidende kapital er skatt på maskiner, arbeidsplasser og aksjer, investeringsmidler osv som bidrar til aktivitet i økonomien, skaper arbeidsplasser og fremmer utvikling. Dagens regjering skatter dette hardt. Provenyet er doblet i regjeringsperioden, og konsekvensene kunne ikke vært mer tydelige.

Da man i 2022 økte formueskatten til 1.1% håpet man på å få inn 1,5 milliarder kroner mer i skatt. Istedenfor endte dette opp med å skade rammevilkårene i Norge så dramatisk at mennesker med en samlet formue på nærmere 600 milliarder flyktet landet, eller 6 milliarder skattekroner tapt i året.

Samtidig så rammer ikke dette de aller rikeste hardest. Det rammer gründerne, de små og mellomstore bedriftene, de Venstre er ment å forsvare, de som egentlig skal stå under vår beskyttelse. For regjeringen har senket bunnfradraget, og treffer hardt i egenkapitalen til de små bedriftene som prøve å utvikle seg for å skape konkurranse.

Som en siste krone på verket for hvorfor formueskatten på arbeidende kapital må fjernes: den gjelder ikke for utenlandske eiere. Det betyr at det er billigere for kinesere og emiratarabere å eie norske bedrifter enn for nordmenn! Dette er sikkerhetspolitisk idioti, og for et så internasjonalt og forsvarsmessig vanntett parti som Unge Venstre kan vi ikke stå inne for dette. Stem som Guri og Alfred, stem som OECD, stem mot formueskatt på arbeidende kapital!

Del artikkelen