Hopp til hovedinnhold

21. oktober 2024

| Oppdatert 22. oktober 2024

Skriftlig duell - fraværsgrensen

Bør man beholde fraværsgrensen? Les den skriftlige duellen mellom leder av Innlandet Unge Venstre, Matilde Slettan, og nestleder av Nordland Unge Venstre, Marie Storeide.

Matilde Slettan (mot fraværsgrensen)

Det er viktig at elever møter opp på skolen, og høyt fravær det må tas tak i. Men denne debatten handler først og fremst om hvordan elever med høyt fravær skal møtes, slik at vi kan løse frafallskrisen i norske skoler.

Med en prosent fraværsgrense blir elever som har høyt fravær møtt med å fratas vitenmålet, til tross for at man har vurderingsgrunnlag. Dette straffer elevene hardt, uten at det har vist seg å senke frafallet betraktelig.

Elever med høyt fravær burde heller møtes av en behjelpelig rådgivningstjeneste. Her kan eleven sammen med rådgiver ta tak i årsakene til hvorfor eleven har høyt fravær, og sammen finne ut hvordan eleven skal fullføre og bestå skoleløpet.

Det er mange årsaker til at elever har høyt fravær, og ulike årsaker, det krever ulike løsninger. Da nytter det ikke å ha en rigid grense som ikke tar hensyn til at elever med høyt fravær er ulike.

Unge Venstre bør alltid kjempe for at hver enkelt elev blir spilt god av skolesystemet. Da er vi nødt til å ha et system som ser hver enkelt elev framfor en prosentgrense som skjærer alle over samme kam, og ikke gir elevene en ny sjanse.

Maria Storeide (for fraværsgrensen)

Fraværsgrensen trengs å endres på, ikke fjernes!

Siden fraværsgrensen ble innført høsten 2016 har fraværet i skolen gått ned. Ifølge en rapport fra FAFO har fraværet sunket med et gjennomsnitt på 27%. Hvordan kan da noen ønske å fjerne denne suksessen? Det finnes i dag noen utfordringer med dagens fraværsgrense, som bør endres på. Dagens fraværsgrense er per dags dato på 10% udokumentert fravær i hvert enkelt fag, og om man overstrider prosenten, fører det til at man ikke har rett på halvårsvurdering i faget eller standpunktkarakter.  Denne grensen trenger vi for å holde elevene på skolen, og forberede de for fremtiden og voksenlivet. I tillegg gjør fraværsgrensen det enkelt å se de elevene med høyest fravær, og som sliter aller mest. De kan da få hjelp vist nødvendig.

Fraværsgrensen er ikke perfekt i dag, og man bør endre på prosentandelen. Problemet er at dersom du er borte i 2 timers fagene , for eksempel gym vil det utgjøre ca. 5% fravær. En ide kan være å øke prosenten til 15% i de fagene, slik at det ikke er krise dersom du er syk da.

Et annen problem med dagens ordning, er at den belaster fastleger unødvendig mye. En legeerklæring koster mellom 200-400 kr, og om man ofte er forsjølet, utgjør dette en stor sum til sammen. En løsning hadde vært en videokonsultasjon med legen eller helsøster på skolen.

Del artikkelen