Hopp til hovedinnhold

19. september 2024

| Oppdatert 19. september 2024

Valgkomitéens innstilling 2024

Om innstillingen

Årets valgkomité har bestått av Linn Skyum (leder), Andreas Hammer Håversen, Elise Daniella Skalmeraas, Katja Busuttil og Magnus Hanesand. Komiteen ble valgt på fjorårets landsmøte, og startet sitt arbeid i april.

I mai ble det opprettet et innspillsskjema der alle medlemmer kunne melde eget kandidatur eller anbefale andre. På landsstyremøtet i juni gjennomførte komiteen samtaler med direktevalgte, fylkesledere og sentralstyremedlemmer for å kartlegge kandidaturer og status for organisasjonen. Komiteen har totalt avholdt over 60 intervjuer, der de fleste ble gjennomført på sommerleir.

Valgkomiteen har gjennom samtaler med medlemmer og tillitsvalgte dannet seg et godt bilde av organisasjonen og dens behov. Arbeidet har tidvis vært krevende, da det finnes enormt mange talenter i Unge Venstre, og langt flere enn det finnes verv.

Ettersom Ane Breivik tidlig varslet at hun ikke ønsket gjenvalg som leder av Unge Venstre, har valgkomiteen hatt den spennende, men utfordrende jobben med å innstille på en ny leder for Unge Venstre. Komiteen så tidlig at vi hadde med to eksepsjonelt sterke kandidater å gjøre, og at det ville bli utfordrende å velge kun én av dem. Det reflekteres i innstillingen, som er delt i en flertalls- og mindretallsinnstilling.

Det er viktig for komiteen å understreke at selv om innstillingen på leder er delt, er det en samlet komité som mener at begge kandidater er svært godt egnet til å lede Unge Venstre i årene framover. Det er altså først og fremst hvilke egenskaper man har verdsatt tyngst som har vært utslagsgivende for hvilken kandidat medlemmene i komiteen ønsker å stille seg bak. Når det er så vanskelig å skille på kandidatene som det har vært i dette tilfellet, mener komiteen også det er helt riktig å fremme en delt innstilling, slik at landsmøtet kan gjøre et mest mulig informert valg om hvem de ønsker skal lede Unge Venstre i årene som kommer.

Bilde av Omar Svendsen-Yagci

Foto: Andreas Asphaug

Flertallet i komiteen (4/5) innstiller Omar Svendsen-Yagci som ny leder av Unge Venstre. Omar er i dag 2. nestleder i Unge Venstre, kommunestyrerepresentant på Gjøvik, og studerer statsvitenskap i Oslo. Han ble aktiv i Unge Venstre som 14-åring i 2018, og var sentral i å løfte Innlandet Unge Venstre til det som nå er et av organisasjonens sterkeste fylkeslag. Med lang fartstid i Unge Venstre har han blitt godt kjent med alle ledd i organisasjonen, og er kjent som en som motiverer og støtter andre til å gjøre sitt beste.

Omar utviser en helt unik innsikt i organisasjonen, og har klare ideer om hvordan han skal ta Unge Venstre videre i mange år fremover. Han ser alle organisasjonens behov i sammenheng, og trekker tydelige linjer mellom politikk og organisasjon. Omar har også en sterk politisk teft, og har markert seg i den offentlige debatten. Han er en trygg og tydelig rollemodell med lang ledererfaring og gode lederegenskaper flertallet i komiteen verdsetter tungt.

Hans Jacob Huun Thomsen

Foto: Andreas Asphaug

Mindretallet i komiteen (1/5) innstiller Hans Jacob Huun Thomsen som ny leder av Unge Venstre.

Hans Jacob er i dag 1. nestleder i Unge Venstre og politisk rådgiver i Venstres stortingsgruppe. Han ble aktiv i Unge Venstre i 2020, hvor han raskt ble valgt inn i fylkesstyret i Oslo. Siden 2021 har han sittet i sentralstyret til Unge Venstre, hvorav de siste 2 årene som nestleder. Hans Jacob har gjort seg kjent som en dyktig og omgjengelig nestleder som kjenner, ser, hører og motiverer organisasjonen.

I sin tid i Unge Venstre har Hans Jacob markert seg som et politisk talent. Som nestleder i Unge Venstre har Hans Jacob vært en tydelig, liberal stemme i den norske samfunnsdebatten og spilt en viktig rolle i utformingen av den norske politiske dagsordenen. Han har samtidig vært en trygg nestleder og et godt forbilde for organisasjonens medlemmer som viser en sterk organisasjonsforståelse og en tydelig visjon for hvordan han ønsker å løfte og lede Unge Venstre fremover.

Som 1. nestleder innstilles Tejn Rolland. Tejn sitter i dag i sentralstyret til Unge Venstre, og er tidligere leder av Oslo Unge Venstre. Han er bystyrerepresentant for Oslo Venstre og studerer samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo.

Som 2. nestleder innstilles Emma Strandbakke. Emma sitter i sentralstyret til Unge Venstre og er kommunestyrerepresentant i Nordre Follo. Hun er for tiden bosatt i Oslo og studerer internasjonale studier ved Universitetet i Oslo.

Resten av innstillingen er som følger:

Sentralstyret:

Leder av Internasjonalt utvalg: Hans Fredrik Jacobsen, gjenvalg

Sentralstyremedlem: Hanna Bakkelund, gjenvalg

Sentralstyremedlem: Petra Engelien, gjenvalg

Sentralstyremedlem: Iver Flyum-Bjørlo, ny

Sentralstyremedlem: Thyra Håkonsløkken, ny

Sentralstyremedlem: Sondre Undheim Lokøy, gjenvalg

Sentralstyremedlem: Eric Monsen, ny

Sentralstyremedlem: Brage Kåsa Skarstein, ny

Landsstyret:

Direktevalgt: Frida Lødøen, gjenvalg

Direktevalgt: Halvor Dølmo, gjenvalg

Direktevalgt: Josefine Øvrebø, gjenvalg

Direktevalgt: Nora Boujibar, ny

Direktevalgt: Tobias Waage Bremnes, ny i dette verv

Direktevalgt: Amund Bardal, ny

1. vara til direktevalgt: Jason Al-saqqa, ny

2. vara til direktevalgt: Hein Toresønn Økseter Knudsen, gjenvalg

Internasjonalt utvalg:

Medlem: Amund Medhus, ny

Medlem: Ella Berstad, ny

Medlem: Magnus Wessmann, gjenvalg

Medlem: Peder Reitbakken, ny

Kontrollkomiteen:

Medlem: Ingebjørg Flyum Bjørlo, gjenvalg

Medlem: Andreas Asphaug, ny

Medlem: Einar Dåsnes, ny

Del artikkelen