Hopp til hovedinnhold

4. mars 2025

| Oppdatert 4. mars 2025

En ansvarlig avslutning på oljeeventyret

Oljeeventyret har i mange tiår vært en suksesshistorie for Norge. Utviklingen av petroleumsindustrien har skapt hundretusenvis av arbeidsplasser og bidratt til milliarder av kroner i statskassa. Uten petroleumsforekomster hadde Norge vært et helt annet land enn vi er i dag. Likevel må alle gode eventyr en gang ta slutt.

Både FN, det internasjonale energibyrået (IEA) og klimaforskere er krystallklare når de sier at Parisavtalens forpliktelser er uforenelig med videre leting etter fossil energi.


Fra forskningen vet vi at det er en sammenheng mellom økt norsk oljeproduksjon og økte globale utslipp. Klima- og oljepolitikken må henge sammen. Å fortsette oljeletingen er som å satse på at man ikke når klimamålene.

Etterspørselen etter fossil energi går ned. Over 90% av gassen som produseres på den norske sokkelen selges til den europeiske union. For at EU skal nå sine klimamål må gassforbruket på kontinentet falle drastisk de kommende årene. Europa ligger derfor an til å redusere gassforbruket sitt med 30% innen 2030, og EU-kommisjonen har allerede satt en sluttdato for langsiktige kjøp av norsk gass.

Samtidig som vår største kunde planlegger for en fremtid uten norsk olje og gass fortsetter Regjeringen å utvide den norske petroleumsnæringen. I løpet av de tre siste årene har Regjeringen lyst ut 162 utvinningstillatelser for olje og gass på norsk sokkel.

Nye analyser viser også at leting etter mer olje og gass, ikke er like viktig for den norske økonomien som tidligere antatt. Rapporten peker på at en stans i oljeleting vil tilgjengeliggjøre kapital, kompetanse og arbeidskraft til å utvikle nye grønne næringer.

Selv om oljeletingen stanses, og det ikke bygges nye plattformer, vil norsk petroleumsproduksjon fortsatt være høy i mange år fremover. Da er det viktig å sørge for at den produksjonen skjer grønnest mulig. Å holde fast ved avgiftsøkningene på utslipp er den viktigste måten å sikre dette på, samtidig som det må komme krav om utslippsfri produksjon for alle nye petroleumsprosjekter.

For at klimamålene fortsatt skal være innen rekkevidde er det en nødvendighet å holde tempoet oppe i elektrifiseringen av sokkelen. Presset for elektrifisering er et resultat av villet politikk, og å prioritere kraft til dette er en riktig prioritering. Elektrifisering av sokkelen gjøres best når det kombineres med mer utbygging av fornybar energi.


Del artikkelen